Espais i OBSKENÉ [ 25 de Març de 2010 ]

Avui quan hem arribat a classe, la Tamara i la Raquel han dut a terme la seva exposició.
Tractava sobre els racons i per això, després d'explicar una mica el què eren, ens han fet realitzar dos tallers.
Un fomentava l'experimentació, i ha consistit en , amb els ulls tapats amb uns mocadors, palpar diferents materials i endevinar què eren. Alguns, com el paper de plata, han estat molt fàcils, però d'altres, com ara el cartró, ens han confós una mica.
En el segon taller hem jugat al pica-paret, fomentant així la psicomotricitat. Hem rigut molt!!!
Finalment, entre totes hem arribat a unes conclusions sobre quina era la funció dels racons, i hem extret que:
  • Són una forma d'interacció entre nens de diferents edats.
  • Augmenten l'autoestima i l'autoconcepte del nen, ja que permeten que aquests facin coses per si sols i vegin els resultats de les seves accions.
  • Fomenten l'autonomia de l'alumne.
  • Representen situacions quotidianes que els nens poden trobar en el seu dia a dia.
  • Permeten una atenció més individualitzada per part de la mestra, ja que es solen donar en grups més reduïts de nens.


Més tard, hem assistit a una conferència d'en Ricard Soler i Mallol, aprofitant les Jornades de Teatre que s'estan duent a terme aquesta setmana.

Aquest ens ha explicat les característiques de la seva fundació anomenada OBSKENÉ. Es tracta d'un grup que fomenta la creació innovadora en el teatre, i on es considera l'obra teatral com a un projecte comú de tots els participants, sense donar primacia a ningú.

Finalment, ens ha explicat diverses característiques sobre les seves obres: Privat-reservat, Circ de la lluna, L'amant i Il·luminacions.

Experimentem amb el paper! [ 23 de Març del 2010 ]

Com cada dimarts hem tornat a anar a l'Eulàlia Bota.
Només arribar, la cap d'estudis ens ha ofert d'apuntar-nos com a acompanyants per a les colònies que realitzen a l'Abril. Moltes de nosaltres ens hi hem apuntat, ja que crec que pot ser una experiència molt positiva i profitosa per a nosaltres.
Després ja hem començat la jornada i, com sempre, hem anat a buscar als de p3 i p4 per portar-los fins el taller que els pertocava. Aquest cop però, tocava canvi de taller, així que els nens que hem passat a buscar eren diferents. Al principi, estaven molt tallats i no ens deien res, normal tenint en compte que érem persones totalment noves per a ells, però a poc a poc, ens han anat agafant confiança.
Un cop hem arribat a l'aula de p5, l'Eulàlia (la professora encarregada de dur a terme el taller de plàstica) ens ha presentat als nens i de seguida hem començat l'activitat: pintar i experimentar amb diferents tipus de paper.
Com que nosaltres ja havíem realitzat aquesta activitat, ja sabíem com funcionava i per això, hem pogut ajudar molt més a l'Eulàlia.
Primer se'ls han repartit diferents tipus de paper als nens - de vidre, de cel·lofana, de seda, vegetal,...- i els nens tocaven i anaven jugant amb ells. D'aquesta manera, han descobert que el paper de vidre era rugós, i fins i tot rascava una mica; que el cotó era molt suau; que hi veien a través del paper de cel·lofana; ...


Després se'ls han repartit ceres i han pogut observar diferents fenòmens, com ara que en el paper de ratlles hi costava pintar, que si utilitzaven els dits les ceres quedaven difuminades, que podien aconseguir nous colors barrejant-ne d'altres,...
Els nens s'ho han passat molt bé realitzant l'activitat!!


Un cop finalitzada, s'han rentat les mans i qui ha volgut s'ha emportat els trossos de paper que més li agradaven.
Tot seguit, hem acompanyat als nens de p3 i p4 a es classes i els hem ajudat a agafar l'esmorzar.

Parlem amb les mestres i anem a l'Aquàrium! [ 19 de Març de 2010 ]


Avui hem assistit a la primera sessió compartida amb els mestres. Crec que aquestes sessions són molt interessants i productives a la vegada per ambdues bandes, és a dir, per als mestres de les escoles i per a nosaltres. Crec que per a nosaltres són molt enriquidores, doncs ens permeten resoldre dubtes que ens sorgeixen quan anem a les escoles, i a més, a través de les anècdotes i les explicacions dels diferents mestres, aprenem una gran quantitat de coses sobre com actuar a les aules.
Així doncs, cada grup ha presentat el seu power point, i els professors han anat contestant pertinentment a les preguntes o suggerencies que es realitzaven, mostrant els seus criteris i punts de vista vers la manera d'educar.
S'ha fet una inferència especial en el fet que la millor manera per avaluar els nens d'infantil és a través de l'observació.

Un cop acabada la sessió mestres-alumnes, ens hem dirigit cap a l'Aquàrium.


Allà ens han fet una petita conferència, i de sobte, uns personatges han aparegut en escena i ens han fet un tastet d'una de les activitats que l'Aquàrium proposa per als nens d'Infantil. Ha estat força divertit i a més profitós, ja que d'aquesta manera ens hem pogut fer un idea sobre com funcionen les diferents activitats, tallers...

Un cop acabada la "representació" l'Helena, l'encarregada d'explicar-nos la pràctica educativa de l'Aquàrium, ha acabat la seva exposició explicant-nos els diferents recursos que aquest ofereix per a les escoles, mestres,... A més, ens han donat un fulletó explicatiu on quedava tot plasmat.

Finalment, hem pogut realitzar una visita lliure per l'Aquàrium i hem disfrutat de la gran varietat de peixos i espècies de les que gaudeix :D

Exterioritzem els sentiments i aprenem la simbologia dels nostres dibuixos [ 18 de Març de 2010 ]

Avui hem fet la segona sessió de co-tutories.

Abans però, durant la primera part de la sessió, dues parelles de companyes han realitzat la seva exposició. Ambdues parelles han escollit un fragment del llibre "Nens de vidre".

Han estat dues exposicions diferents però ben preparades i dinàmiques.

En la primera, la Núria i la Míriam han ambientat la classe amb espelmes i música relaxant. Hem arribat a l'aula i sobre les diferents taules -posicionades en forma de rotllana -, hem trobat tres cartolines petites. A la primera ens han fet escriure un número, segons el nostre estat anímic. En la segona, hem hagut d'escriure una frase que algú ens hagués dit i no ens hagués agradat per alguna raó. Després, l'hem trencada, simbolitzant així la supressió definitiva d'aquesta frase. Finalment, a la tercera, hem hagut d'escriure una frase de suport per a la persona de la nostra dreta. A mi me n'ha escrit una la Keren i m'ha fet reflexionar sobre la importància del moment present en les nostres vides :D

La Núria i la Míriam ens han proposat aquesta dinàmica perquè reflexionéssim sobre la importància que té en el nostre paper com a mestres, el saber fer veure als nens que exterioritzar els seus sentiments és quelcom necessari per a que se sentin millors. Han d'aprendre a mostrar-los tot i que aquests siguin dolents, per a que així els demés puguem ajudar-los i entendre determinades actituds que pugin prendre condicionats per aquests sentiments.

En la segona exposició, la Cristina i l'Alexia han tractat un fragment del llibre que parlava sobre els dibuixos dels nens.

Per això, ens han fet dibuixar una casa i a partir d'aquesta, hem aprés diferents significats dels elements de les cases que havíem dibuixat. Hem intentat esbrinar com érem els diferents alumnes, tenint en compte els nostres dibuixos.

Finalment, en la última part de classe, hem enllestit el power point per la sessió amb els mestres, anotant tot allò que ens havia sorprès, els nostres dubtes i les nostres propostes per a les escoles, i que anteriorment, havíem comentat amb les nostres parelles de co-tutories.


Co-tutoria amb la Maria [ 16 de Març de 2010 ]

En el dia d'avui hem fet la primera sessió de co-tutories. La meva companya ha estat la Maria, ja que havíem de posar-nos amb algú que anés a les escoles el dia que nosaltres tenim classe a la universitat. Així doncs, com que ja ho havíem parlat anteriorment, ens hem posat juntes i hem començat a treballar de seguida.

Hem pogut aprofitar molt bé el temps perquè jo portava el portàtil, i això ens ha permès entrar al blog i explicar el que havíem fet a cada sessió sense oblidar-nos de pràcticament res.

Cal dir que hem trobat bastants punts en comú pel que fa a les matèria impartida a classe. Tot i així però, nosaltres vam tenir la sort de poder compartir una de les sessions amb les alumnes de pedagogia, cosa que va fer que tinguéssim consciència d’una carrera vinculada a la nostra i amb la qual vam aprofundir una mica en tot el tema dels material didàctics. A més, nosaltres anem avançades en una sessió, ja que les nostres companyes no van poder assistir a classe el dia que va nevar.

Pel que fa a les escoles, les dues assistim a l’Eulàlia Bota, i per això hem pogut contrastar opinions sobre l’escola. Com ja he dit, mentre que la Maria va els dijous, jo ho faig els dimarts. Això provoca que les activitats que realitzen els nens no siguin les mateixes. La Maria m’ha explicat que elles assisteixen als “tallers”, on a diferència dels espais, només s’hi barregen nens de P5. En el seu cas, els nens realitzen activitats relacionades amb la lectura. En diferents punts de la classe hi ha diverses activitats relacionades amb la lectura, i els nens van rotant, fins que passen per totes les activitats. Finalment, la Maria també m’ha dit que, al igual que nosaltres, aniran canviant de taller cada tres dies, cosa que considero molt positiva ja que així podrem fer una ullada a diferents activitats de l’escola.

Per últim, abans de finalitzar la sessió, hem anotat els punts que ens agradaria afegir al power point per la sessió amb els mestres sobre el què ens ha sorprès, quins dubtes tenim i algunes propostes de millora.

La meva aula era... [ 11 de Març de 2010 ]

Hem tornat a fer la classe d'avui amb la Patricia.
Durant la primera part de la sessió, hem iniciat les exposicions. Així doncs,dues companyes han exposat un fragment de "Nens de vidre" en el qual es parlava sobre els espais a l'aula. Les companyes han relacionat aquest fragment amb la importància de l'organització i la distribució de l'espai a les classes d'Educació Infantil i ens han explicat quines eren les condicions òptimes per a que els nens es trobessin en un espai còmode.
Més tard, ens han proposat una activitat, dibuixar l'aula que vam tenir quan érem petits amb tots els detalls que ens vinguessin a la ment.
Finalment, entre totes hem comentat quins aspectes ens havien semblat els més importants a tenir en compte per configurar l'espai de la classe.




En la segona part de la classe, hem tractat les sortides escolars. Per a treballar-les, ens hem posat en petits grups i cadascun ha ideat una proposta de planificació per a un dels diferents tipus de sortida escolar. Les opcions eren: una visita al zoo, al aquàrium, a la muntanya, a un lloc de la ciutat, a un museu i al teatre. Hem escollit una d'aquestes sortides i hem realitzat la planificació tenint en compte unes pautes que ens ha proporcionat la Patricia.
A la meva companya Rebeca i jo ens ha tocat organitzar una sortida a l'Aquàrium de Barcelona, i la nostra proposat ha estat:

1) ABANS

Objectius: Introduir als nens al món marí, aprendre a diferenciar entre aspectes bàsics del món aquàtic (peixos de riu i de mar), conèixer i aprofundir aspectes d'un animal concret escollit per la classe prèviament i que l'activitat sigui lúdica però profitosa a la vegada.
Destinataris: Alumnes de P4.
Durada: La visita a l'Aquàrium te una durada d'un matí, però la sortida en sí tot el dia.
Trajecte: Els nens seran transportats amb autocar.
Transport: Autocar.
Esmorzar/dinar/...: Esmorzar al recinte de davant de l'Aquàrium, i dinar al Parc del Maremagnum.
Recomanacions: Puntualitat, portar tot allò necessari per passar el dia (roba de recanvi, aigua,menjar,...)
Què hem de saber com a mestres?: Requeriments concrets dels nens, informació general del món aquàtic per a introduir el tema. Activitats possibles per a fer. Disponibilitat i possibilitats del recinte.

2) DURANT

Seguretat: Vigilar que els nens no es perdin, que no toquin res no permès, portar farmaciola,identificar els nens,...
Normes: Romandre sempre amb el grup-classe, escoltar les explicacions (guia-profesor), respectar els torns de paraula, a l'hora de dinar no marxar a jugar,...
Activitats: Esmorzar al recinte de davant de l'Aquàrium+ joc lliure, visita guiada, dinar al parc del Maremagnum+ joc lliure.
Organització: Les mestres, monitores i TEI vigilaran el grup.
Recursos: Dossier de l'Aquàrium, fotos de peixos, autocar, guia i monitors.

3) DESPRÉS:

Com ha anat?: Preguntes directes+ Semàfor
Que en traiem?: Conèixer un lloc de la nostra ciutat i trencar amb la monotonia del dia a dia.
Que hem aprés?: Ens hem introduït al món marí i hem aprés aspectes generals i concrets de diferents animals aquàtics.

Cadascun dels grups ha exposat la seva proposta i les hem anat analitzant una per
una.

Compartim hora amb les de Pedagogia! [ 4 de Març de 2010 ]

Trobo que la classe d'avui ha estat força interessant i enriquidora per a nosaltres.
Hem compartit classe amb les alumnes de 3r de pedagogia i hem fet un intercanvi d'informacions. Mentre elles ens han explicat en què consistia l'assignatura de Materials Didàctics, nosaltres els hem exposat tot el projecte d'intervenció a les escoles que estem duent a terme.
D'aquesta manera, els hem parlat sobre quins materials didàctics eren aquells que havíem vist que tenien més utilitat tenien a les escoles, i elles han fet propostes de millora o de canvi per tal que realitzessin la seva funció de manera més òptima.
D'altra banda, hem ideat un suport en el qual s’hagués d’incloure la informació necessària pels pares en un primer dia d’escola dels seus fills. Al fer-ho conjuntament, cada membre del grup ha pogut intervenir, aportant allò que creia més adient per a aquest primer dia. En el nostre grup, hem proposat un triptick en el qual s’informés als pares del funcionament del primer dia. Els nens assistirien repartits en 3 grups, cadascun dels quals només estaria dues hores a l’escola. A més a més, cada nen vindria acompanyat per un familiar, creant així un ambient familiar a l’aula.
En aquest triptick, també hem cregut convenient informar als pares sobre la conscienciació que han de dur a terme abans de portar als nens a l’escola i sobre com han d’actuar un cop es trobessin en aquesta.

Per finalitzar aquesta entrada, m’agradaria dir que sóc nova en això del blog :P Fins ara, havia estat realitzant el diari a la bitàcola del moodle, però al veure lo treballats que estan alguns dels altres blogs, m’he decidit a fer-ne un :D

Dibuixem amb pasta de sal [ 2 de Març de 2010 ]

Avui hem tornat a assistir a l'escola Eulàlia Bota.

Les coordinadores de l'escola i les alumnes de la Universitat vam quedar que cada 3 dies canviaríem d'espai, així que avui he continuat al de plàstica.
Els nens han realitzat una activitat amb pasta de sal i pintura.
Penso que a més de ser una activitat que els ha ajudat a desenvolupar la imaginació i la creativitat, també els ha permès desfogar-se i mostrar les seves emocions a través de la pintura i el dibuix.

Personalment, m'agraden molt aquesta mena d’activitats, perquè trobo que són una manera perfecta per a poder observar com es senten els nens.
La meva companya i jo ajudàvem a la mestra en tot allò que ella necessitava i que estava al nostre abast i d'altra banda, interactuàvem amb els nens parlant-los i intentant resoldre les seves dificultats.

Crec que metodologia dels espais a l'Eulàlia Bota està molt ben ideada, doncs permet que els nens i les nenes de diferents edats convisquin i comparteixin experiències, però també considero que en determinades ocasions, fa falta una mica més d'organització. A vegades, els nens de P5 participen massa, deixant en un segon pla als nens de P3 i és aquest, un aspecte que crec que s'hauria de millorar.


Un primer dia d'escola [ 25 de Febrer de 2010 ]

Avui ha estat el primer dia que realitzàvem la classe en petit grup.

Mentre unes companyes van a les escoles, les altres ens quedem a classe i viceversa. D'aquesta manera, podem treballar molt millor i molt més profundament.

Quan hem arribat sonava una música de fons a classe. L'Anna ens ha explicat que el nostre cervell està format per dos hemisferis. Quan aquests dos són utilitzats al mateix temps rendim molt més. Pintar, escoltar música,... pertanyen a un hemisferi, mentre que les activitats que requereixen concentració pertanyen a l'altre.

Així doncs, l'Anna ens ha proposat una dinàmica i l'hem realitzat mentre escoltàvem música.

L'activitat era la següent: havíem d'explicar un primer dia de classe, el que nosaltres volguéssim.

Jo he decidit escriure sobre el meu primer dia de 4t d'ESO.

Com cada any, tots els alumnes del nou curs anàvem cap a la Sala de Conferències per tal que ens diguessin quina seria la nostra classe aquell any. Tots i totes estàvem molt nerviosos, ja que la nova classe podria comportar una separació dels amics de sempre. Exactament això és el que em va passar a mi... i a més a més, totes les meves amigues van anar juntes a la mateixa classe excepte jo... Em vaig sentir molt malament, i aquell dia vaig estar de molt mal humor.

Tot i així, això em va servir per conèixer gent fantàstica amb la qui he establert grans relacions fins al dia d'avui :)

Tot això ens ha fet reflexionar sobre la importància que té el primer dia d'escola. Per això, com a futures mestres haurem de procurar crear un ambient el més acollidor possible i on els nens se sentin el més còmodes possible.


L' Eulàlia Bota i l'espai de plàstica [ 23 de Febrer de 2010 ]

Avui hem tornat a assistir a les escoles! Ha estat espectacular!!! Només arribar la cap d'estudis ens ha acollit i ens ha presentat l'escola. Ens ha explicat que els dimarts a l'hora en que nosaltres anem al centre es realitzen els espais, així que cadascuna de nosaltres ha decidit quin espai li agradaria més fer i se'ns ha assignat una professora, a la qual ajudaríem i demés.

La meva companya Rebeca i jo ens hem apuntat al espai de plàstica, tot i que s'ha contemplat la possibilitat d'anar canviant d'espai periòdicament durant la nostra estància a l'Eulàlia Bota, i d'aquesta manera poder fer una ullada a diversos espais.
Un cop totes hem estat assignades a un d'ells, hem anat a buscar els nens a les classes (doncs als espais es barregen nens de P3, P4 i P5) i els hem portat a l'aula on havíem de realitzar el taller de plàstica.

Ha estat una molt bona experiència d'entrada, doncs trobo que la diversitat en les edats dels nens ha enriquit molt l'activitat.

Espero que tots els dies siguin com aquest primer! somriure

Escollim escola [ 18 de Febrer de 2010 ]

En la sessió d'avui hem decidit a quina escola ens agradaria anar, doncs a partir dels dimarts 23 ja tornem de nou a participar a les escoles. Per a mi l'assistència a Can Fabra va ser molt enriquidora i espero de veritat, que l'estància a Eulàlia Bota m'aporti tant o més que l'experiència anterior!

Un cop ja assignades les places per les escoles, hem iniciat una activitat que si més no ha estat diferent al que estem habituades a la Universitat. L'Anna ens ha demanat que representessim el nostre nom i cognoms a través de dibuixos. He de dir que al principi m'ha sobtat molt aquesta activitat però, de seguida he sabut per on encaminar-me i en pocs minuts ho he enllestit. Un cop hem acabat, hem explicat a la resta de companyes el nom d'una de les altres alumnes de la classe i he de dir que han sortit propostes molt originals i divertides!

Crec que totes hem deixat volar la nostra imaginació i per això, m'ha semblat una activitat molt interessant.

Fins el moment, he de dir que les classes d'Intervenció a l'aula m'estan semblant molt profitoses i creatives i, penso que hi podrem treure molt de suc.



Comencem l'assignatura [ 16 de Febrer de 2010 ]

Avui ha estat la primera sessió de l'assignatura d'Intervenció a l'aula.

Per tal de presentar l'assignatura, la professora ens ha proposat una dinàmica consistent en formar dues rotllanes i anar preguntant-nos entre les diverses membres de la classe, coses tan bàsiques com quin era el nostre nom, el nostre color preferit,... La rotllana de fora girava cap a la dreta, i la de dins cap a l'esquerra. D'aquesta manera totes havíem de parlar amb les totes les companyes que formaven l'altra rotllana.

Això ha servit per trencar el gel entre nosaltres i crear un ambient més distés i informal.

D'altra banda, ens hem adonat de la poca importància que solem donar als espais que ens rodegen a través d'una altra dinàmica. L'Anna ens ha demanat que tanquéssim els ulls i ens ha anat fent preguntes sobre com era l'aula que ens envoltava. Hem endevinat algunes de les respostes però d'altres... no s'avenien gens amb la realitat!!

Tot això, ens ha servit per adonar-nos de fins a quin punt coses que quan som petits ens semblen tan importants, poden arribar a quedar relegades a un segon pla a mesura que anem creixent. Durant l'infància, ens fixem més en les petites coses, les tenim més en compte; en canvi, a mesura que anem creixent, oblidem aquestes petites coses degut a l'assumpció de responsabilitats.

Amb aquesta dinàmica hem pogut reflexionar sobre aquest fet al que no hi prestem ninguna atenció però que és tan i tan evident.

També val a dir que durant la primera part de la sessió s'ha explicat quin seria el funcionament de l'assignatura, com s'avaluaria,etc.